Stravování podle 5 elementů PROSINEC -TLUSTÉ STŘEVO

Dle tradiční čínské medicíny je v prosinci nejvíce ohroženo tlusté střevo. Z fyzického hlediska, je zakončením našeho trávicího systému a stará se o odvádění „odpadů“ z těla. Je pro nás velmi důležité, aby bylo čisté a správně fungovalo. Střevo má za úkol provádět látkovou výměnu a přes svou stěnu předává tělu látky potřebné pro život. Soli, voda, vitamíny se dostávají aktivním transportem ze střeva do krve. Zanesené tlusté střevo pak hůře plní svou funkci a člověk, ač plně nasycen, v podstatě trpí podvýživou. Střevo je základem našeho zdraví. V jakém stavu máme střeva, tak se cítíme a tak vypadáme. Síla našeho imunitního systému závisí na stavu našeho střeva ze 70 až 90%!!!

Párovým orgánem tlustého střeva jsou plíce. Proto nemoci horních cest dýchacích mají často původ ve střevu. Oslabené tlusté střevo se projeví na stavu dýchací soustavy a imunitě.

Z hlediska psychiky je tlusté střevo místem našeho podvědomí, našich nejhlubších obav, strachů a stinných stránek. Problémy tlustého střeva se projevují zadržováním přežitých a neaktuálních emocí, problémy s dáváním a přijímáním na citové rovině, pocitem nedostatečného ocenění, zneužívání a někdy až depresí.

Tlusté střevo je nejaktivnější mezi 5. a 7. hodinou ranní. I když v tomto čase vstáváte, je lepší nesnídat. V tuto dobu probíhá u zdravého jedince vylučování. Ten, kdo má s vylučováním potíže, si může dát sklenici teplé vody se špetkou soli, nebo se švestkovou šťávou (postačí i vyluhovat sušené švestky ve vodě). Snídani odložte po 7.hodině, kdy je nejaktivnější žaludek. Po 19. hodině nejezte vůbec nebo jen střídmě. Hlídejte si dostatečný příjem tekutin. V létě nám jde většinou doplňování tekutin lépe než v zimním období. Proto si pitný režim opravdu hlídejte. Pijte teplou vodu, čaje (bylinkové, bancha zelený čaj, bílou chryzatému s kustovnicí, …). Jezte potraviny bohaté na vlákninu, a to luštěniny (fazole, sóju, hrách, cizrnu), obiloviny zvláště ty bez lepku (jáhly, pohanka, quinoa), rýže (ideálně natural), otruby, celozrnné obiloviny a klíčky, lněné semínko, zeleninu (pórek, cibuli, řepu, mrkev, topinambury, artyčoky atd.) a ovoce (fíky, švestky, hroznové víno, dýně, jablka, hrušky). Dále med a kvalitní rostlinné oleje nejlépe lněný, dýňový. Vhodné jsou také vlašské ořechy (pozor na množství, jsou hůře tráveny), jedlé kaštany, med či usušené lesní houby. Z bylinek, které podporují trávení, doporučujme zejména kmín, fenykl, anýz a zahřeje nás i muškátový oříšek (ve větším množství působí jako opiát, pozor tedy i tady na jeho množství). Dále je výborný plicník lékařský, který je doporučován na uklidnění střev při průjmech, stejně tak jako skořice. Mléčné výrobky až do jara vypouštíme, vnáší do těla chlad a zahleňují nás. Obzvláště, pokud máme zanesená střeva. Pro podporu peristaltiky střev můžeme vyzkoušet indickou vlákninu tzv. psyllium nebo zelený jíl. A nezapomeňte na obyčejné KYSELÉ ZELÍ, především to netermizované, nesterilované a ani jinak tepelně neupravované. Nejcennější složkou kyselého zelí je kyselina mléčná, která pomáhá obnovovat poškozenou střevní sliznici a pomáhá při trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Dále obsahuje probiotické bakterie a nezanedbatelné množství celulózy, která pomůže průchodnost střev. Čím jednodušeji budete jíst, tím lépe. Pokuste se vynechat chemicky upravované potraviny, polotovary, bílou mouku, bílý cukr, mléko, uzeniny, sladkosti, pozor na kávu a alkohol. Hýbejte se, řádně dýchejte, zajděte si do sauny a hlavně buďte pozitivní, v klidu a užívejte si krásu blížící se zimy a Vánoc.

Držím palce, ať letošní Vánoce a Silvestr je lehčí na stravování a alkohol a nestane se opět nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, po které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu 🙂 Ano, my Češi slavíme dost divným způsobem pro oči tradiční čínské medicíny.

Zdroj: Stravování podle 5 elemtů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *