OBDOBÍ KOPŘIV

Kopřiva regeneruje slinivky u diabetu

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je známá hlavně jako nepříjemný žahavý všudypřítomný plevel. Jako mnoho jiných rostlin má však i ona jiné využití. Je možné přidávat ji do pokrmů, tj. salátů, špenátu atd. Co je však nejdůležitější, kopřiva se využívá též jako léčivá bylina, a to po dlouhá staletí. Využívají se sušené listy k přípravě čajů a různých nálevů. Kopřiva posiluje metabolismus, ledviny, srdečně-cévní systém, působí proti mikrobům atd.

V této studii se autoři snažili zjistit, zda bude mít extrakt z kopřivy pozitivní vliv na diabetiky. Diabetes, cukrovka, je metabolické onemocnění spojené se zvýšenou hladinou cukrů v krvi. To vede k poškození cév, nervů a tkání. Pacienti mívají značně poškozenou slinivku a s tím ubývá i beta buněk, které produkují inzulin, který hodnoty cukru snižuje.

Ke studii autoři využili krysí model cukrovky typu II. Krysám podávali streptozocin, který poškodí slinivku. U myší se rozvinula cukrovka. Části myší se podával také extrakt z kopřivy a části inzulin či antidiabetikum glibenclamid.

U krys, které nebyly nijak léčebné, byla poškozená slinivka a spousta beta buněk zanikla. Hodnoty krevního cukru byly vysoké. U krys, jimž se podával inzulin nebo glIbenclamind došlo ke snížení hodnot krevního cukru. Léčba extraktem z kopřivy přinesla nejen snížení hodnot krevního cukru, ale také se zvětšil objem Langerhansových ostrůvků (část slinivky s beta buňkami) i počet beta buněk.
Slinivka tedy byla schopná produkovat více potřebného inzulinu.

Studie tedy prokázala, že extrakt z kopřivy má protidiabetické účinky. Snižuje krevní cukr, a to i díky tomu, že zvyšuje počty buněk ve slinivce, které produkují inzulin. Regeneruje tedy slinivku a obnovuj její funkce. 

Gohari A, Noorafshan A, Akmali M, Zamani-Garmsiri F, Seghatoleslam A. Urtica Dioica Distillate Regenerates Pancreatic Beta Cells in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Iran J Med Sci 2018 Mar; 43(2):174-183.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *